Klimatske promene utiču na uzgoj životinja

Govedarske, ovčarske i svinjarske farme u Srbiji suočavaju se sa povećanjem troškova proizvodnje i padom prihoda usled klimatskih promena. Posebno su pogođena mala gazdinstva i porodične farme koje se bave animalnom proizvodnjom u slabije razvijenim sredinama. U takvim situacijama važnu ulogu imaju poljoprivredni savetodavci, koji proizvođačima daju savete i informacije od značaja za život i rad na selu.

A kako bi oni što bolje posavetovali poljoprivrednike potrebno je da i sami budu upućeni u aktuelnosti i izazove u poljoprivredi. Upravo njima je namenjena obuka o uticaju klimatskih promena i merama prilagođavanja stočarske proizvodnje na promene koje one nose. U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), a uz podršku Evropske unije, savetodavci za stočarstvo iz više od 20 savetodavnih službi okupili su se 21. septembra 2022. godine u srednjoj Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Rekovcu, u centralnoj Srbiji.


Kroz teorijski rad i praktične primere na govedarskoj, ovčarskoj i svinjarskoj farmi, savetodavci su učili da procene rizike klimatskih promena i predlože mere za njihovo smanjenje u različitim fazama - od proizvodnje stočne hrane, smeštaja i ishrane životinja, do odlaganja stajnjaka. Razgovaralo se i o značaju organske proizvodnje i očuvanja biodiverziteta pri adaptaciji na klimatske promene.

Pored stručne pomoći koju pružaju, savetodavne službe su važni saradnici u podizanju svesti proizvođača i razumevanju posledica klimatskih promena, a one su mnogobrojne: od manje produktivnosti, preko nedostatka kvalitetne stočne hrane, do veće izloženosti životinja novim bolestima.


Uz nove podatake i informacije, napravljeno je i nekoliko praktičnih predloga, kao na primer usklađivanje podsticajnih sredstava za razvoj stočarstva sa procenjenim rizicima za svako gazdinstvo. Predloženo je i da procena rizika bude jedan od kriterijuma prilikom dodele sredstava.

Priliku za upoznavanje sa klimatksim promenama u stočarstvu imaće i savetodavci iz Vojvodine na obuci koja će se održati 17. oktobra 2022. godine na mlečnoj farmi u okolini Sombora. Zanimljivo je da će na ovoj obuci biti reči i o korišćenju energetski efikasnih tehnologija, kao što je biogas, kako bi se smanjili troškovi proizvodnje mleka i mesa.

Last updated: 26. April 2024. 13:43